dimarts, 1 de juliol del 2014

El nacionalisme alemany

Article publicat en castellà a la revista Destino, el desembre de 1966

Proposem la lectura del document “El nacionalismo alemán”, que es va publicar a la revista Destino el desembre de 1966. Les circumstàncies històriques eren molt diferents, però l’actualitat ens convida a reflexionar-hi.


Arran de l’èxit electoral d’un partit neonazi, el NPD, Jordi Solé Tura planteja que el nacionalisme alemany té arrels molt profundes i és l’expressió històrica d’una estructura econòmica i social bàsicament reaccionària i agressiva.

L’any 1966 Alemanya estava dividida en dos països, l’Alemanya occidental, o RFA i l’Alemanya oriental, o RDA, arran de l’ocupació soviètica. L’article conclou que la vella Alemanya s’ha convertit en dues alemanyes amb una dinàmica totalment diferent.


Alemanya es va reunificar i avui torna a ser una única Alemanya, però judicis com el que es va iniciar fa poc a l'Audiència Territorial de Munic contra la neonazi Beate Zschäpe, del grup Clandestinitat Nacionalsocialista, el NSU, tornen a posar de manifest que les arrels del nacionalsocialisme alemany no van morir amb Hitler.

(vegeu article pdf)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada